MINYAK KELAPA HIJAU

Rasanya generasi muda belakangan ini tidak berapa kenal akan kelapa hijau ini. Memang la kelapa muda berwarna hijau tetapi kelapa hijau mempunyai ciri-cirinya tersendiri. Sementelahan kelapa ini sudah hampir pupus ekoran pemodenan kampung-kampung tradisional. Tinggi sangat kelapanya takut tumbang kena rumah.

Saya sangat bertuah kerana beberapa kenalan masih menyimpan pokok kelapa ini.Merekalah yang supply saya buah kelapa yang tua untuk buat minyak dan yang muda untuk minum segar. Untuk buat minyak banyak sekali pantangannya. Antaranya tidak boleh berkata-kata sepanjang proses menanak minyak ini. Kita hendaklah mewiridkan surah al Fatihah sepanjang proses itu.

Buahnya susah nak dapat, prosesnya pun rumit. Tapi barang baik memang macam tu. Banyak sekali kegunaan minyak kelapa hijau ini antaranya yang paling terkenal nak buat minyak pengasih. Tetapi saya hanya guna untuk buat minyak urutan. Insyaallah saya akan jual minyak kelapa hijau asli dan minyak kelapa hijau yng telah didoakan untuk penyakit tertentu.

Comments

comments